Обратно към Новини

Дизелите втора ръка - предвидимата екокатастрофа

Кризата с въздушното замърсяване, причинена от манипулирането на правилата за емисиите на автомобилостроителите, не остави на градовете никакъв избор освен да започнат забрани на  автомобили на дизелово гориво: Париж, Мадрид, Осло, Амстердам, Атина и Рим са сред тези, които планират
подобни забрани. Това води до тенденция към освобождаване от дизеловите коли в тези страни.

Само за миналата година България внесе над 100 000 автомобила втора ръка от страните от ЕС-28, над една трета от които са със силно замърсяващи дизелови двигатели (таблицата по-горе)

Потокът от евтини, неотремонтирани, употребявани дизелови двигатели просто ще измести проблема със замърсяването на въздуха на изток, а нерешаването му, задълбочава съществуващия в източна Европа проблем с качеството на въздуха.

Има очевАдна необходимост от съвместни европейски мерки, за да се избегне дъмпинг на замърсяващи дизелови автомобили в страните от Източна и Централна Европа. Това противоречи на принципа на единния пазар и духа на неговите продуктови правила - всички граждани на ЕС имат еднакво право на чист въздух. Потокът от стари замърсяващи дизелови двигатели трябва да бъде ограничен по начин, който защитава околната среда и общественото здраве и е съобразен с правилата на единния пазар.

Air4Health © 2017 – 2024 Всички права запазени!
Въздух за здраве
Здравно сдружение в обществена полза.

София, България.
crossmenuarrow-left