Обратно към Новини

Отбелязахме Международния ден за чист въздух за синьо небе

На 10 септември на лятната сцена в Борисовата градина отбелязахме Международния ден за чист въздух за синьо небе. Събитието беше организирано от сдружение „Въздух за здраве“, лекарската и студентската мрежа към сдружението, с подкрепата на Столична община.

Световната здравна организация (СЗО) определя въздуха в България като вреден за здравето. Замърсяването на въздуха в страната ни е едно от най-високите в Европа. Според СЗО България има третата най-висока смъртност в света (на 100 000 души) вследствие от замърсяването на въздуха. Сдружение „Въздух за здраве“, лекарите и студентите по медицина към сдружението, сред които редица водещи медицински специалисти, от няколко години алармират институциите и гражданите за опасността от замърсения въздух за здравето на българите и предлагат начини за решаване на този сериозен здравен проблем. По данни на СЗО всяка година в България близо 15 000 души умират преждевременно поради поразяване на важни органи и системи в организма вследствие вредните частици и химични съединения, които са вдишвали. Огромен процент са принудени да се справят с влошеното си здравословно състояние в нарастващия брой дни с повишено замърсяване. На тази опасност са изложени над 97 % от българите, замърсеният въздух засяга дори децата преди раждането им и е отговорен за развитието при тях на сериозни заболявания в бъдеще.

От ляво надясно: доц. д-р Цветелина Тотомирова, проф. д-р Анжелика Велкова, проф. д-р Арман Постаджиян, д-р Евгения Дамеска, доц. д-р Юлия Раденкова

„Заедно за чист въздух“ е мотото на четвъртия Международен ден на чистия въздух за синьо небе. С това се подчертава спешната необходимост от засилваване на партньорства, увеличени инвестиции и споделена отговорност за преодоляване на замърсяването на въздуха, което, за разлика от тютюнопушенето, не е наш индивидуален избор, не признава националните граници, нанася поражения върху всички и е най-големият екологичен риск за здравето в Европа.

Тазгодишният ден на чистия въздух е уникално събитие, защото се случва три дни преди гласуването в Европейския парламент за промени в Директивата за качеството на атмосферния въздух (AAQD) и значително  намаляване на пределно допустимите стойности на замърсителите. Това е възможност за предотвратяване на преждевременна смърт, инфаркти, инсулти, рак, астматични пристъпи и други тежки заболявания.

Специален гост на празника в Борисовата градина беше Гвардейският духов оркестър, като символично свързан с въздуха, чрез който създава въздействащо изкуство. Музикантите от оркестъра бяха подготвили специална програма.

В събитието се включиха лекарите и студентите по медицина от мрежите на сдружение „Въздух за здраве“ и всички присъстващи имаха възможността да разговарят с тях и да чуят техните препоръки и съвети. Студентите извършваха безплатни изследвания на хората - измерваха капацитета на белите им дробове и кръвното налягане.

Александър Сиджимов, технически секретар на студентската мрежа, заедно със свои колеги извършват спирометрия.

В празника на Деня на чистия въздух имаха възможност да участват всички, които искат да променят своя град – в град, в който се диша леко, в който здравето, благополучието и спокойствието на гражданите са най-важните критерии за развитието му.

Прекрасните облаци, които декорираха сцената, бяха дарени на 51 средно училище „Елисавета Багряна“.

Цялото събитие може да гледате тук: https://youtu.be/xtQZHOjJlv8

Air4Health © 2017 – 2024 Всички права запазени!
Въздух за здраве
Здравно сдружение в обществена полза.

София, България.
crossmenuarrow-left