Обратно към Новини

Мръсен въздух ни вкарва в болница

Изследователи от Университета в Дънди публикуваха проучване в ERJ, с което показват ясна връзка между замърсяването на въздуха и хоспитализациите както и неотложни срещи с личните лекари.

Професор Чалмърс твърди, че данните показват, че въздействието на замърсяването на въздуха е най-лошо през летните месеци, когато по-горещите и по-малко ветровито дни повишават нивата на замърсяване на въздуха.

Това е и период, когато хората са навън повече и са изложени на замърсяване, предполагат изследователите, и времето, когато посещенията на лекарите са по-чести.

Професор Чалмърс добавя: "Нашите данни показват, че неуспехът за справяне със замърсяването на въздуха оказва голямо влияние върху здравето на хората с белодробни заболявания и потенциално по-широкото население там където проведохме изследването. Пациентите, които гледахме, всички страдащи от белодробни заболявания, според мен са канарчетата в каменовъглената мина в тази област - те са първите и най-сериозно засегнати от замърсяването на въздуха, но това засяга всички нас. "

Иън Яролд, ръководител на изследването в фондация British Lung, заяви, че изследванията показват, че допълнителните разходи, пред които е изправена NHS поради излагането на замърсяване на въздуха "вече не могат да бъдат пренебрегвани".

Air4Health © 2017 – 2024 Всички права запазени!
Въздух за здраве
Здравно сдружение в обществена полза.

София, България.
crossmenuarrow-left