Back to News

Чист въздух за Димитровград

На 20 септември 2024 г. екипът на Сдружение „Въздух за здраве“ и лекари от лекарската мрежа проведоха важна среща с Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково. По време на тази среща обсъдихме сериозните здравни проблеми, свързани със замърсяването на въздуха в региона и възможностите за по-ефективен мониторинг и контрол на замърсителите. Специалистите от РЗИ подчертаха пропуските в законодателството и системата на здравеопазването за адекватна защита на здравето на гражданите, свързани с липсата на адекватни данни за заболеваемостта и смъртността от замърсяване на въздуха. Представители на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)- Хасково също присъстваха на срещата.

Следващият ден беше посветен на открита среща с гражданите под надслов „Чист въздух за Димитровград: Среща с местните граждани", която бе организирана съвместно от Сдружение „Въздух за здраве“ и неформалната организация „Дишай, Димитровград“. На събитието присъстваха граждани, експерти и представител на местната власт, с които обсъдихме проблемите, свързани с качеството на въздуха и неговото въздействие върху здравето, особено обгазяването на региона със серен диоксид от ТЕЦ "Марица 3".

Говорители на събитието бяха доц. д-р Стоилка Мандаджиева, ас. д-р Костадин Костадинов, д-р Атанас Терзийски и Станислав Малчев, които предоставиха важна информация за научните, здравните и правните аспекти на замърсяването на въздуха, както и различните системи за мониторинг на КАВ. Участниците имаха възможност да се включат в отворена дискусия, като споделиха свои виждания, притеснения и предложения за подобряване на качеството на въздуха в Димитровград и региона.

На събитието единодушно се подчерта, че обединените усилия в борбата за чист въздух и активното гражданско участие и информираност дават реалните шансове за успех.

В рамките на събитието, студентите ни от студентската мрежа "Въздух за здраве" – Захари Влайков и Ива Желязкова, се срещнаха с ученици от ПМГ „Иван Вазов“, за да повишат тяхната осведоменост за влиянието на замърсения въздух върху здравето и да насърчат младите хора да се включат активно в защитата на правото си на чиста околна среда.

Екипът на Сдружение „Въздух за здраве“, заедно със студентите по медицина, се срещнаха и с жителите на Димитровград. Те раздаваха информационни материали и активно разговаряха с гражданите за проблемите, свързани със замърсяването на въздуха. Екипът отговаряше на въпроси, предоставяше полезни съвети и обсъждаше начините за намаляване на вредните емисии. Тази пряка комуникация с хората имаше за цел да повиши информираността за опасностите за здравето от замърсения въздух и да насърчи гражданското участие в опазването на околната среда.

Събитията в гр. Хасково и гр. Димитровград се случват с финансовата подкрепа на Netherlands Helsinki Committee.

Air4Health © 2017 – 2024 Всички права запазени!
Air for health
Public benefit health association.

Sofia, Bulgaria.
crossmenuarrow-left